Do you know???


Sila baca fakta-fakta di bawah sehingga habis.Tahukah anda..
1. Tahukah anda dalam Bahasa Inggeris dan Italy, jurugambar dikenali sebagai paparazzi. Perkataan itu dipercayai di ambil dari watak paparazzo dalam filem la dolce vita yang diterbitkan oleh Federico Fellini pada tahun 1960. Dalam Bahasa Melayu pula,ayah kepada seorang budak yang bernama razzi juga boleh dikenali sebagai dengan nama papa razzi
2. Tahukah anda bendera negara Denmark telah dicipta 700 tahun yang lampau, menjadikan bendera yang paling lama digunakan di dunia lebih lama daripada penggunaan susu cap bendera.
3. Tahukah anda magnet ialah sejenis logam yang juga di gelar besi berani, sebagaimana namanya magnet ialah besi yang berani menarik butir-butir besi lain  ke arahnya. Bagaimana pun orang yang di upah untuk MENARIK kereta bukanlah magnet.
4. Tahukah anda cicak memutuskan ekornya apabila diganggu. Apabila cicak menyedari dia di ekori oleh sesuatu, ia akan memutuskan ekornya supaya benda itu tidak mengekorinya lagi atas alasan tanpa ekor sudah tentu ia tidak akan diekori lagi.
5. Tahukah anda bahawa seorang manusia normal tidak boleh menyentuh telinganya sendiri mengunakan siku.
6. Tahukah anda burung dapat pulang ke sarangnya walaupun telah keluar kadang kala hingga beribu kilometer daripada sarangnya tanpa sesat atau silap walaupun tanpa bantuan kompas. Ini kerana setiap sarang burung mempunyai alamatnya yang tersendiri sebenarnya.
7. Tahukah anda bunyi perkataan lempeng dan tempeleng adalah hampir sama walaupun ia berbeza dari segi rupa bentuknya.tapi, walaubagaimanapun orang yang kena tempeleng masih boleh memakan lempeng apabila dia berasa lapar.
8. Tahukah anda gunung berapi yang berusia tiga ratus tahun disahkan masih aktif untuk meletup. Tapi mengikut kajian ahli gunung, api elektrik di rumah kita tidak akan aktif  jika tidak membayar bilnya selama tiga bulan.
9. Tahukah anda orang yang tidak pernah kisah langsung tentang wang ringgit, pangkat, kedudukan dan harta dunia ialah orang utan.
10. Tahukah anda ahli sains seluruh dunia berpakat jika nasi ayam dimakan sewaktu lapar, perut kita akan mengalami satu tindak balas yang berupa kekenyangan. Nasi ayam juga boleh digunakan sebagai untuk mengembirakan hati kita bila nasi ayam yang di makan itu dibelanja oleh kawan kita.
11. Dan tahukah anda bahawa hampir kesemua pembaca info ini telah mencuba untuk menyentuh telinga menggunakan siku.................HAHHA.... JJJJJJ   
                                                                                                                      

4 comments:

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...